spis treści
zamknij
BHPEX Logo

Blog bezpieczeństwa w pracy

Haccp

System HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) działa na podstawie 7 zasad jakimi są:

  • Przeprowadzenie analizy zagrożeń
  • Określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP)
  • Określenie wartości krytycznych i zakresów tolerancji dla CCP
  • Utworzenie systemu monitorowania CCP
  • Określenie działań korygujących dla monitorowanych parametrów nie mieszczących się w ustalonych przedziałach tolerancji
  • Opracowanie procedur weryfikacji
  • A także prowadzenie dokumentacji.

Pierwszym etapem wdrożenia HACCP jest powołanie zespołu ds. HACCP.

Ogólnie zaletą systemu jest zgodność z przepisami prawa, a także spełnienie oczekiwań klientów poprzez zapewnienie produktów bezpiecznych i wysokiej jakości.

Wszystkie artykuły na temat HACCP znajdziesz oczywiście na naszym blogu.