spis treści
zamknij
BHPEX Logo

Blog bezpieczeństwa w pracy

Zakupy a ochrona środowiska – czyli jak dbać o środowisko na zakupach?

03 grudnia 2019 0

Czy Polacy przejmują się ochroną środowiska na zakupach?

Coraz więcej ludzi angażuje się w akcje i działania proekologiczne, promuje zdrowy styl życia, a także dba o środowisko naturalne. Ochrona środowiska stała się po prostu modna. Jednak czy wszyscy wiedzą czym jest ta ochrona środowiska, ideologia zero waste czy ekologia? Już pierwsze statystyki mówią o tym, że tylko połowa społeczeństwa używa toreb wielorazowych na zakupach. A jakich zachowań ekologicznych nauczono Polaków w domu? Wg badania zrealizowanego dla Ministerstwa Środowiska, na pierwszym miejscu jest niemarnowanie jedzenia i kolejno: oszczędzanie wody i papieru, segregowanie śmieci, a także naprawa zepsutych rzeczy.

Dbałość o środowisko u większości Polaków przegrywa jednak z ekonomią. Przyczyną i powodem oszczędzania energii lub też wody jest bardziej troska o budżet domowy niż świadoma postawa ekologiczna.

zakupy a ochrona środowiska

Czy stać nas na ekologiczne zakupy?

Często się słyszy, że tylko bogatych stać na bycie ,,EKO”, że ekologiczne zakupy są zwyczajnie drogie. I teoretycznie tak jest, bo co jest modne, zazwyczaj jest drogie. Tylko tu trzeba zadać sobie pytanie, czy ekologiczne zakupy to tylko te z naklejką ,,BIO”? I czy kupowanie dwudziestej bluzki w miesiącu można usprawiedliwić tym, że jest z ekologicznego materiału?

Już samo ograniczenie niepotrzebnych zakupów, przemyślane kupowanie rzeczy niezbędnych, sprawdzanie jakości, rodzaju i wielkości opakowania – to podstawa do tego aby żyć ekologicznie. Warto pamiętać, że nawet jeżeli pojedynczy wydatek na przyjazny dla środowiska produkt będzie większy, to w końcowym wyliczeniu i tak zaoszczędzimy, bo artykuł starczy na dłużej.

Jak wybierać produkty?

  • Unikaj produktów nadmiernie opakowanych. Jak wiadomo, plastikowe opakowania są źródłem wielu odpadów. Nie zawsze łatwo poddać je recyklingowi. W marketach w ostatnich latach często można było (i właściwie wciąż) zauważyć obrane i pokrojone owoce, podane na (często plastikowej) tacce lub w kubeczku. Pojawiły się wtedy memy z opisem takiego stanu rzeczy: ,,Jaka szkoda, że natura nie zna sposobu na zabezpieczenie tych pomarańczy tak, żebyśmy nie musieli zużywać tyle plastiku na opakowania”, ,,Gdyby tylko natura znalazła sposób na pokrycie pomarańczy, tak abyśmy nie musieli zaśmiecać planety dodatkowym plastikiem”. Jeśli chcesz pomóc środowisku, wybieraj owoce w naturalnej skórce. Dodatkowo jeśli to możliwe – nie używaj foliowych reklamówek do ich spakowania – weź luzem lub zabierz z domu materiałowe torebki wielokrotnego użytku. W przypadku kosmetyków, jeśli tylko możesz, używaj wkładów uzupełniających produkty. Mowa tu o wszelkich mydłach, szamponach, itd. Pasta do zębów w tubce nie musi być dodatkowo zapakowana w kartonowe opakowanie.

  • Na zakupy zabieraj torby, które możesz użyć wielokrotnie, unikaj foliówek, jednorazówek. Wiele sklepów oferuje duże torby i reklamówki biodegradowalne, które śmiało można zabrać ze sobą na zakupy nie jeden raz. Łatwo także zaopatrzyć się w materiałowe torby na ramię, często można je dostać lub wygrać na różnych festynach, piknikach lub kupić w sklepie.
  • Zastanów się zanim kupisz nowe sprzęty elektroniczne i gadżety. Niestety zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny stanowi najszybciej rosnącą kategorię odpadów w Unii Europejskiej. Jeśli chcesz być eko, lepiej nie wymieniaj co pół roku telefonu komórkowego na nowszy model 😉.
  • Kupując meble ogrodowe czy też inne wyroby z drewna, najlepiej wybieraj takie, które posiadają certyfikat FSC (Forest Stewardship Council A.C.) lub PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), który potwierdza, że drewno pozyskano w sposób zrównoważony.
  • Wybieraj papier toaletowy i ręczniki papierowe wyprodukowane z makulatury.

Użycie jednej reklamówki foliowej to średnio 25 minut, natomiast jej rozkład trwa od 100 do 500 lat.

Jak jeść zgodnie z ekologią i ochroną środowiska?

Odpowiednie nawyki żywieniowe:

  • Nie marnuj żywności. Nie kupuj więcej, niż jest to konieczne. Przed wyjściem do sklepu zrób listę zakupów, unikniesz kupowania rzeczy, które już znajdują się w Twojej lodówce. Zjadaj resztki z posiłków, które zostawiłeś na później. Z różnych pozostałości zrób np. sałatkę.
  • Nie kupuj „na zapas” – być może na zakupy będziesz musiał/musiała iść ponownie za 2-3 dni, jednak robienie zakupów to sama przyjemność 😊
  • Jedz sezonowe owoce i warzywa, najlepiej od lokalnych sprzedawców lub jeżeli jest to możliwe – wyhoduj własne. Żywność poza jej naturalnym środowiskiem lub tradycyjnym sezonem uprawy doprowadza do zużycia ogromnych ilości wody, energii, a także innych zasobów; np. przewożenie samolotem produktów z różnych części świata generuje 1700 razy więcej emisji CO2, niż gdybyśmy przetransportowali je ciężarówką na odległość 50 km. Zwracaj uwagę na tzw. food miles, a więc odległość/drogę jaką pokonuje konkretny produkt z miejsca produkcji do sklepu.
  • Myj owoce i warzywa w misce, a nie pod bieżącą wodą. Użyj później tę wodę do podlewania kwiatów.
  • Zamiast czerwonego mięsa wybieraj częściej kurczaka, rybę lub też rośliny strączkowymi. Przejście z wołowiny na kurczaka pozwala obniżyć emisje gazów cieplarnianych takiego posiłku nawet o 75%.
  • Wybieraj organicznie wyprodukowaną żywność – ekologiczna hodowla czy też uprawa jest związana z mniejszym negatywnym wpływem na środowisko naturalne.
  • Pij wodę z kranu zamiast butelkowanej – spełnia ona bardzo restrykcyjne unijne wymagania i jest zdrowa dla naszego organizmu, a często nawet bogatsza w substancje mineralne niż ta ze sklepu.
  • Opcja dla mniej ufnych wodzie kranowej – kup dzbanek filtrujący zamiast wody butelkowanej. Wiąże się to z zakupem dzbanka i jedynie comiesięczną wymianą filtra.

zakupy lodówka

Nie tylko środowisko naturalne zyskuje na oszczędzaniu

Na śmietnik trafia rocznie aż jedna trzecia światowej produkcji żywności, czyli ok. 1,3 mld ton jedzenia podczas gdy 795 milionów ludzi głoduje! Aż się nie chce wierzyć, ale takie są fakty. Niestety Polska dokłada też swoją niechlubną cegiełkę do takiej sytuacji. Czas to zmienić! I tu pojawia się szansa w postaci najnowszej ustawy dotyczącej przeciwdziałaniu marnowania żywności, która weszła w życie 18 września 2019 roku. Głównym celem ustawy jest zlikwidowanie przez sprzedawców żywności wyrzucania jej do śmietników, a nieodpłatne przekazywanie jej organizacjom pomocowym, np. bankom żywności.

Takie działania, polegające na pomocy osobom ubogim i głodującym, przyniosą korzyść nie tylko tu i teraz, ale w perspektywie długoterminowej przyczyni się to do ograniczenia produkcji nadmiaru żywności, a co za tym idzie: ograniczenie zużycia energii, surowców, wody i paliw do jej produkcji i transportu. Działania takie przyczynią się do ograniczenia złego wpływu produkcji i dystrybucji żywności na środowisko. Ponadto gnijąca żywność wydziela metan, który wg. naukowców jest nawet 20 raz bardziej szkodliwy dla środowiska niż CO2.

Chociaż żywność w mniejszym lub większym stopniu marnują wszyscy i przeciwdziałać marnowaniu żywności powinniśmy na każdym etapie (od produkcji aż do konsumpcji), to ustawa w takiej formie dotyczy głównie sprzedawców żywności.

Więcej o najnowszej ustawie i jej założeniach…

Oferujemy stałą obsługę w zakresie ochrony środowiska. Opracowujemy zaległą dokumentację, zajmiemy się bieżącą ewidencją odpadów, uzyskaniem odpowiednich pozwoleń i wiele innych.

Zadzwoń do nas i dowiedz się więcej, tel. 68 411 40 00.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz