Jak opracować wzorcowy Plan HACCP
Plan HACCP z angielskiego Plan of Hazard Analisis and Critical Control Point, czyli: Plan Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest najważniejszą częścią księgi haccp. Dokument ten opisuje szczegółowo identyfikację zagrożeń dla środków spożywczych, a także zawiera instrukcje ich monitorowania.
Wzorcowy Plan HACCP powinien zawierać:
- Strona tytułowa
- Wykaz zmian
- Podstawa prawna
- Wprowadzenie
- Zdefiniowanie obszaru i zakresu stosowania systemu HACCP
- Powołanie zespołu HACCP
- Opisanie produktu oraz określenie sposobu użycia produktu przez konsumenta
- Opracowanie diagramu procesu produkcyjnego (technologicznego)
- Zweryfikowanie diagramu procesu produkcyjnego
- Sporządzenie listy wszelkich ewentualnych zagrożeń dla każdego etapu oraz listy wszystkich środków zapobiegawczych do eliminowania lub zmniejszania danego zagrożenia
- Określenie krytycznych punktów kontroli
- Ustalenie wartości krytycznych – kryteria i granice tolerancji dla każdego punktu kontrolnego
- Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego
- Opracowanie działań korygujących
- Ustalenie sposobu weryfikacji
- Prowadzenie dokumentacji i zapisów
- Definicje
- Rozdział I – Informacje wstępne
- Profil zakładu
- Schemat organizacyjny
- Polityka bezpieczeństwa żywności
- Zakres systemu HACCP
- Plan pomieszczeń
- Zarządzenie o powołaniu zespołu HACCP
- Rozdział II – Plan HACCP
- Opisy produktów
- Schematy technologiczne
- Analiza zagrożeń
- Identyfikacja CP i CCP
- Instrukcje monitorowania CPP
- Arkusze monitorowania CCP
Charakterystyka Planu HACCP
Opisy produktów:
- Ta część planu HACCP szczegółowo opisuje produkty spożywcze, które są produkowane lub przetwarzane w zakładzie. W formie tabelarycznej przedstawiają takie informacje jak:
- Nazwa handlowa produktu spożywczego.
- Cechy organoleptyczne jak barwa, zapach oraz wygląd.
- Skład produktu.
- Wymagania mikrobiologiczne takie jak bakterie, drobnoustroje w danej temperaturze.
- Alergeny.
- Warunki przechowywania np. temperatura, nasłonecznienie, wilgotność, itp.
- Okres przydatności do spożycia.
- Forma opakowania np. jednostkowe, jednorazowe, papierowe, foliowe, itd.
- Przeznaczenie konsumenckie w zależności od wieku lub sposobu przyrządzenia.
- Opisy produktów niezbędne są do dalszego opracowania planu HACCP, a także do znakowania i dystrybucji produkowanych środków spożywczych.
Schematy technologiczne:
- W sposób graficzny przedstawiają kolejne etapy przetwarzania żywności.
- Za pomocą logicznego diagramu TQM opisują wszystkie procesy technologiczne oraz procedury.
- Każdy schemat można zweryfikować pod względem bezpieczeństwa żywności i skorygować w przypadku niezgodności.
- Za pomocą pytań „TAK” lub „NIE” sprawdzamy przebieg całej procedury.
- W łatwy sposób można sprawdzać poprawność realizowanych procesów nawet bez znajomości zakładu.
Analiza zagrożeń:
- W planie HACCP, przeprowadzona analiza zagrożeń jest jednym z najważniejszych elementów dokumentu.
- W sposób tabelaryczny opisuje wszystkie zagrożenia na każdym etapie przetwarzania żywności w następujący sposób:
- Nazwa etapu oraz wykorzystywane surowce.
- Kategoria zagrożeń (mechaniczne, fizyczne, chemiczne).
- Opis zagrożeń.
- Uzasadnienie zagrożeń.
- Środki zapobiegawcze.
- Obliczanie współczynników wpływających na krytyczne punkty kontroli CCP.
- Plan HACCP po części wskazuje, które etapy opracowanych procesów technologicznych będą musiały być monitorowane.
Identyfikacja CP i CCP:
- Ta część dokumentu zawiera identyfikację punktów kontroli oraz krytycznych punktów kontroli.
- Za pomocą drzewa decyzyjnego, określa się czy dany proces to CP czy CCP.
- Układ tabelaryczny identyfikacji zawiera:
- Etap procesu.
- Kategoria zagrożenia.
- Opis zagrożenia.
- Pięć pytań drzewa decyzyjnego.
- Wskazanie CP czy CCP.
- Wykonawca danego procesu.
- Sposób monitorowania.
- Częstotliwość monitorowania.
- Tolerancja parametrów monitorowania.
- Działania korygujące w przypadku przekroczenia tolerancji.
- Dokument (formularz) na którym dokonujemy zapisów.
- Na podstawie identyfikacji CP oraz CCP należy stworzyć instrukcje monitorowania oraz formularze.
Instrukcje monitorowania CP i CCP:
- Tworzy się dla każdego wyznaczonego krytycznego punktu kontroli.
- Instrukcje monitorowania zawierają:
- Spis treści.
- Cel instrukcji.
- Zakres, w którym określamy kogo instrukcja dotyczy.
- Opis działania, gdzie wskazujemy zadania dla poszczególnych osób funkcyjnych, sposób monitorowania oraz częstotliwość, limity krytyczne oraz działania korygujące.
- Załączniki.
- Nieodłącznym elementem instrukcji monitorowania są formularze zapisów.
Arkusze monitorowania CCP:
- Zapisujemy wyniki prowadzonych kontroli (parametry).
- Arkusze przechowujemy w archiwum zakładu w celu ewentualnej kontroli lub odtworzenia złej partii.
- Stanowią podstawę do zmiany procesu technologicznego w przypadku złych wyników.
W ofercie naszego sklepu internetowego posiadamy gotowe Plany HACCP. Wybierz jeden spośród kilkudziesięciu pozycji dostępnych od ręki.
Wszystkie plany sprzedajemy w formie elektronicznej z prawem do edycji oraz do samodzielnego wydruku dowolną ilość razy
Treść komentarza
Kurczę, nareszcie jakiś opis bo nie idzie sobie z tym poradzić. W końcu jest coś co pomoże.