spis treści
zamknij
BHPEX Logo

Blog bezpieczeństwa w pracy

Procedura HACCP to obowiązkowy element dokumentacji sanitarnej

19 sierpnia 2016 7

Procedura HACCP to określony, w formie udokumentowanej, sposób realizacji danego działania lub procesu w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Reguluje ona zatem postępowanie danej organizacji w ściśle określonym zakresie lub procesie. Jest to swego rodzaju przepis – CO, KTO i JAK ma zrobić daną czynność objętą procedurą. W życiu codziennym przykładowo książki kucharskie są zbiorem procedur np. odmierz 1 litr wody, wsyp 5 g soli, następnie dodaj ziemniaki, wymieszaj i gotuj przez 30 minut. Procedura HACCP określa właśnie kolejne czynności w celu realizacji jakiegoś procesu.

Procedura HACCP

Forma procedury HACCP:

  1. Procedura HACCP musi być udokumentowana, ale nie oznacza to że musi być na papierze.
  2. Mogą to być procedury w wersji elektronicznej w formie plików na komputerze. W wielu organizacjach proponujemy naszym klientom taką formę. Dzięki temu oszczędzamy papier, dajemy większą swobodę w ich dostępie np. w sieci komputerowej firmy jak również powoduje to większą elastyczność w aktualizacji procedur.

Ile procedur HACCP:

  1. Przepisy prawa żywnościowego oraz normy systemu jakości ISO 22000 nie określają, ile w zakładzie trzeba wdrożyć procedur.
  2. Należy pamiętać, aby nie popaść w drugą skrajność i nie zacząć wszystkiego regulować procedurami – ich duża liczba i szczegółowość mogą czasami krępować działania, zamiast je usprawniać.
  3. Nie powinno się pisać procedur dla czynności oczywistych i powszechnie znanych, przykładowo: „jak włączyć komputer” czy „jak używać długopis”.

Jak pisać procedury HACCP:

  1. Najważniejszą sprawą w tej kwestii jest to, aby procedury były proste i zrozumiałe.
  2. Procedury muszą być aktualne i pożyteczne.
  3. Procedur nie traktujemy jako kolejny obowiązkowy dokument, który zamiast być stosowany, leży gdzieś zamknięty w szafie i wyciągamy go tylko na kontrolę audytora.
  4. Nie ma określonego wzoru jak pisać procedury, organizacja powinna przyjąć swój własny wzór dokumentu.
  5. Najważniejsze standardowe elementy procedury to:
    • CO trzeba zrobić.
    • KTO to ma zrobić i ewentualnie KIEDY.
    • JAK ma to zrobić.

Gotowa procedura HACCP:

Nasza firma na bazie wieloletnich doświadczeń we wdrażaniu HACCP oraz systemu jakości ISO 22000 opracowała własne wzory procedur HACCP, zawierają one:

  1. Cel.
  2. Zakres obowiązywania.
  3. Terminologia.
  4. Opis działania.
  5. Odpowiedzialność i uprawnienia.
  6. Dokumenty związane.
  7. Załączniki.

Gotowe procedury HACCP

Nasza firma prowadzi sprzedaż gotowych procedur HACCP dostępnych od ręki w naszym sklepie internetowym. Procedury opracowane zostały przez Audytora HACCP, zapraszamy do zakupów.

Komentarze (7)

Treść komentarza

„Nie powinno się pisać procedur dla czynności oczywistych i powszechnie znanych, przykładowo: „jak włączyć komputer” czy „jak używać długopis”. ” Dokładnie tak! Niektórzy opisują dużo ważniejsze działania bardzo ogólnikowo i taki klient że tak się wyrażę który nie miał z czymś styczności będzie nie do końca pewien co ma robić. A teraz klikam zakładkę „sklep”, pozdrawiam serdecznie.

Treść komentarza

Dużo ludzi hejtuje procedury HACCP, ja poszperałem w internecie i znalazłem dużo więcej zalet także chyba to nie jest wcale takie złe

Treść komentarza

Nie ma niczego bez wad, procedura HACCP ma je w takim że tak powiem punkcie krytycznym jakim jest wymaganie personelu o wysokich kwalifikacjach i to, że może pociągać za sobą koszty zakupu lub kalibracji urządzeń kontrolno-pomiarowych

Treść komentarza

Maciuś, ale jak ktoś chcę naprawdę zaznaczyć swoją obecność na rynku powinien, ba! Nawet musi niestety zainwestować trochę grosza taka jest niestety kolej rzeczy 🙂

Treść komentarza

Procedura HACCP wygląda strasznie jak się spojrzy na samą nazwę, ale niestety trzeba się poświęcić jeżeli chce się odnieść sukces 🙂

Dodaj komentarz