Procedura HACCP to obowiązkowy element dokumentacji sanitarnej
Procedura HACCP to określony, w formie udokumentowanej, sposób realizacji danego działania lub procesu w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Reguluje ona zatem postępowanie danej organizacji w ściśle określonym zakresie lub procesie. Jest to swego rodzaju przepis – CO, KTO i JAK ma zrobić daną czynność objętą procedurą. W życiu codziennym przykładowo książki kucharskie są zbiorem procedur np. odmierz 1 litr wody, wsyp 5 g soli, następnie dodaj ziemniaki, wymieszaj i gotuj przez 30 minut. Procedura HACCP określa właśnie kolejne czynności w celu realizacji jakiegoś procesu.
Forma procedury HACCP:
- Procedura HACCP musi być udokumentowana, ale nie oznacza to że musi być na papierze.
- Mogą to być procedury w wersji elektronicznej w formie plików na komputerze. W wielu organizacjach proponujemy naszym klientom taką formę. Dzięki temu oszczędzamy papier, dajemy większą swobodę w ich dostępie np. w sieci komputerowej firmy jak również powoduje to większą elastyczność w aktualizacji procedur.
Ile procedur HACCP:
- Przepisy prawa żywnościowego oraz normy systemu jakości ISO 22000 nie określają, ile w zakładzie trzeba wdrożyć procedur.
- Należy pamiętać, aby nie popaść w drugą skrajność i nie zacząć wszystkiego regulować procedurami – ich duża liczba i szczegółowość mogą czasami krępować działania, zamiast je usprawniać.
- Nie powinno się pisać procedur dla czynności oczywistych i powszechnie znanych, przykładowo: „jak włączyć komputer” czy „jak używać długopis”.
Jak pisać procedury HACCP:
- Najważniejszą sprawą w tej kwestii jest to, aby procedury były proste i zrozumiałe.
- Procedury muszą być aktualne i pożyteczne.
- Procedur nie traktujemy jako kolejny obowiązkowy dokument, który zamiast być stosowany, leży gdzieś zamknięty w szafie i wyciągamy go tylko na kontrolę audytora.
- Nie ma określonego wzoru jak pisać procedury, organizacja powinna przyjąć swój własny wzór dokumentu.
- Najważniejsze standardowe elementy procedury to:
- CO trzeba zrobić.
- KTO to ma zrobić i ewentualnie KIEDY.
- JAK ma to zrobić.
Gotowa procedura HACCP:
Nasza firma na bazie wieloletnich doświadczeń we wdrażaniu HACCP oraz systemu jakości ISO 22000 opracowała własne wzory procedur HACCP, zawierają one:
- Cel.
- Zakres obowiązywania.
- Terminologia.
- Opis działania.
- Odpowiedzialność i uprawnienia.
- Dokumenty związane.
- Załączniki.
Gotowe procedury HACCP
Nasza firma prowadzi sprzedaż gotowych procedur HACCP dostępnych od ręki w naszym sklepie internetowym. Procedury opracowane zostały przez Audytora HACCP, zapraszamy do zakupów.
Treść komentarza
Zarąbista sprawa z tą procedurą. Nareszcie będzie można sobie z tym poradzić