HACCP – co to jest?
HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) – Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, jest to postępowanie mające na celu identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. HACCP jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej i potrzeb klientów.
HACCP systemem wymaganym we wszystkich obszarach dotyczących żywności
Kiedy tylko Polska przyłączyła do Unii Europejskiej, system HACCP stał się wymagany we wszystkich obszarach zajmujących się produkcją, przetwarzaniem, magazynowaniem, transportowaniem i obrotem żywności. Wymogi te obowiązują bez względu na wielkość przedsiębiorstwa i rodzaj prowadzonej działalności. Obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP w Polsce reguluje Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia, które przywołuje i opiera się m. in. na rozporządzeniach parlamentu Europejskiego nr 178/2002 oraz nr 852/2004.
System HACCP opracowano w celu rozpoznania i kontroli zagrożeń, które mogą pojawić się w jakimkolwiek momencie procesu produkcyjnego i składowania żywności. Jako zagrożenie określamy wszystko, co może przynieść szkodę konsumentowi. Zagrożenie rozpoznajemy poprzez obserwację każdego etapu procesu produkowania żywności i stawianie pytania „co mogłoby pójść źle”, powodując w efekcie wyprodukowanie niebezpiecznej żywności. Następnie należy zdecydować, gdzie musimy ustanowić nadzór i kontrolę tego procesu, aby zatrzymać zagrożenie i uniknąć przez to komplikacji. Są to Kontrolne Punkty Krytyczne (Critical Control Points – CCP). Podstawowy cel produkcji bezpiecznej żywności zostanie osiągnięty przez skuteczne codzienne funkcjonowanie Kontrolnych Punktów Krytycznych.
Główne cechy HACCP
- Ogół przedsięwzięć związanych z HACCP nazywamy systemem, który podlega wdrożeniu i certyfikacji na podstawie normy ISO 22000. Więcej o systemie haccp znajdziesz tutaj (…) czytaj więcej
- Przed wdrożeniem systenu HACCP, należy najpierw spełnić warunki wstępne, czyli wdrożyć dobre praktyki higieniczne lub dobre praktyki produkcyjne, więcej informacji (…) czytaj więcej
- Opiera się o siedem zasad, które zdefiniowane są tutaj (…) czytaj więcej
- Wdrażanie HACCP realizuje się podczas 12 etapów, więcej informacji (…) czytaj więcej
W ofercie naszego sklepu internetowego posiadamy gotowe dokumentacje HACCP oraz dokumentacje dobrych praktyk. Wybierz jedną spośród kilkudziesięciu pozycji dostępnych od ręki dla każdej branży.
Wszystkie sprzedajemy w formie elektronicznej z prawem do edycji oraz do samodzielnego wydruku dowolną ilość razy
Treść komentarza
Ooo! Dużo można się dowiedzieć na ten temat. Bardzo dobre pytanie CO TO JEST ?
Dużo o tym czytałam ale nie wiedziałam że HACCP jest to również system mający na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń.
Treść komentarza
Jak dużo nie trzeba żeby poznawać nowe rzeczy, a tutaj jest ich w bród 🙂
Treść komentarza
Tak to jest jeżeli ktoś chce i wkłada w to masę profesjonalizmu. A co do HACCP to myślę, zaspokoi to zwykłych pożeraczy informacji 😀 Solidny artykuli 🙂